dimarts, 4 de juny del 2013

Més que una botiga. Rèquiem per a la LLIBRERIA CANUDA


Foto: Marcel Albet Guinart

No sé si paga la pena encetar aquest apartat al bloc o ja és massa tard. Quantes botigues distingides com a centenàries continuen existint i no s'han convertit en una "botiga" de "records" (les cometes no só gratuïtes!) o en un negoci multinacional?

S'omplen la boca parlant de botigues de proximitat, del valor del comerç especialitzat, etc, etc. Però aquesta ciutat perd un darrera l'altre espais que són alguna cosa més que una botiga. A l'octubre li tocarà a la Llibreria Canuda

Per què carai volem un altre Mango al Gòtic?

La Llibreria Canuda (o millor dit Cervantes Canuda), com explica al seu web, té més de 75 anys de vida. La data de la seva fundació és fàcil de recordar, 14 d'abril de 1931, el dia de la proclamació de la Segona República.  La Llei d'Arrendaments Urbans, la LAU, es cobra una nova víctima. La llibreia de vell, amb un fons de més de 200.000 llibres, es veu obligada a tancar. Sembla que els llibres seran substituïts per la roba de la marca Mango, que ja tenen dos botigues a fregar del carrer Canuda (a Portaferrissa 16 i a Portal de l'Àngel 7). Ecs!

Web de la Llibreria
Cervantes presideix una de les sales (Foto: Marcel Albet Guinart)

EL CEMENTIRI DELS LLIBRES OBLIDATS

Es dóna la circumstància que la llibreria Canuda té molt a veure amb el cementiri dels llibres oblidats de La sombra del viento, de Carlos Ruiz Zafón.  La seva visita es remcomana a moltes rutes literàries. I aixpo, també és turisme, digníssimes autoritats! Però tan els fa. Bla, bla, bla... i a l'hora de la veritat, laissez faire i mediocritat (en el millor dels casos).

Foto: Marcel Albet Guinart

Un altre buit a la ciutat, un altre buit a la memòria

Anna González Batlle

7 comentaris:

anna gonzález batlle ha dit...

Jo no ho podria expressar millor:

Què succerirà el dia que tot siguin franquicies? (o paquis, afegiriem)

Serem tan atractius per als turistes?
Ens reconeixerem en carrers sense història?


I el que és més greu:
De moment el debat sobre mesures proteccionstes és absent del panorama

Xavi AYÉN. La Vanguardia, 5 de juny de 2013

Joana Conill ha dit...

Potser no ho podem parar....però algú té ganes de dir que no ens agrada gens???
És que no pot ser!!!! Una llibreria menys i un Mango més??

Un darrer homenatge a la Llibreria CANUDA??
Algú té ganes de tallar el carrer canuda? De fer una mini enorme concentració? Això és com quan al cole anvaes per tot el pati dient, qui vol jugar a pilla pilla? Qui vol jugar a dir que ens agrada més la llibreria CANUDA que el MANGO?

manel terrón ha dit...

Del que no s'adonen els que cada dia celebren l'arribada de milers i milers de turistes a lo nostra ciutat, és que aquests ho fan atrets pels petits tresors que desapareixen dia rere dia, i quan ja no en quedi cap, i a Barcelona només hagin Mangos, McDonals, Zaras i restaurants de menjar congelat i sangria barata, marxaran cap a un altre pais i nosaltres... potser també!

Marcel Albet Guinart ha dit...

Ja que em pirategeu les fotos les podrireu acreditar, ¡¡¡visca la feina fàcil¡¡¡

anna gonzález batlle ha dit...

Marcel, fet. Tens raó. Acostomem a acreditar-les. Disculpa'ns

Anònim ha dit...

Joana, m'apunto a tallar el carrer Canuda i a l'homenatge a la llibreria (si no hi ha més remei, perquè el que de debò m'agradaria és impedir que la llibreria tanqués)

Ana ha dit...

Quina llàstima i quins pebrots!!!!

Gràcies per fer-ne ressó.