Un amic, molt treballador, m'ha fet arribar un petit resum dels titulars de la premsa internacional en relació a la mort de l'insigne Samaranch.i que continuava amb una sèrie d'enllaços.
Podria tenir interès pel professorat d'aquesta facultat contrastar-los amb els de la local.
Aquí els teniu
THE TIMES: Si vol entendre la corrupció institucionalitzada, un bon lloc per a començar és el palau de Lausana des d'on Samaranch dirigia el COI
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article7104241.ece
L'EXPRESS
BBC
LE MONDE
http://www.lemonde.fr/carnet/article/2010/04/22/juan-antonio-samaranch_1341142_3382.html
THE NEW YORK TIMES:
LA STAMPA
SIDNEY MORNING HERALS
KURIER
NEW ZEALAND HERALD
THE WALL STREET JOURNAL
La seva lectura és, efectivament, un exercici de memòria històrica, però la comparació amb el que s'ha escrit aquí és sobretot un exercici de periodisme i... de política, és clar.
Els negocis de Samaranch
Per cert, un altre molt bon amic i també membre de l'AMIF em recordava, entre altres, les seves connexions amb Urbanizaciones Torre Baró SA, l'empresa constructora dels blocs de Ciutat Meridiana.
Aquesta part més "casolana" no la tracten els mitjans internacionals (tampoc els d'aquí); potser un dia en podríem parlar. De moment el que he fet és anar a la llibreria a buscar Barcelona ¿a donde vas?, de Francisco Martí i Eduardo Moreno, publicat el maig de 1974, per Editorial Dirosa.
Recordava que en aquest llibre es parlava d'en Samaranch. Efectivament, a la pàgina 43, menciona Samaranch.
(...) cuando en 1973 sean cesados de sus cargos José Maria de Muller y de Abadal y José María de Porcioles y, por el mismo procedimiento de a dedo, sean nombrados Juan Antonio Samaranch y Enrique Masó (...) El nuevo alcalde de Barcelona y el nuevo Presidente de la Diputación tienen relación con la banca y las empresas. Masó era vicepresidente del Banco Industrial de Cataluña, y Samaranch consejero del Banco de Madrid y del Banco Catalán de Desarrollo (...) el segundo era presidente de Urbanizaciones Torre Baró S.A., empresa que levantó bloques de viviendas en el conflictivo punto de Ciudad Meridiana.
I ves per on, ironies de la història, un dels autors del llibre, Francisco Martí, és en Francesc Martí Jusmet. Curiosament, Martí Jusmet serà president de la Diputació de Barcelona el 1979, com a fruït de les primeres eleccions municipals de la democràcia; a l'any 1974, any d'edició del llibre, la Diputació de Barcelona estava presidit per Samaranch.
Tot i no parlar dels negocis del Samaranch, per acabar us recomano El arte de la adaptación política, un reportatge d'Enric Company.
http://www.elpais.com/articulo/deportes/arte/adaptacion/politica/elpepudep/20100422elpepidep_7/Tes#
2 comentaris:
Gràcies Anna una vegada més la teva força i capacitat de documentació i anàlisi a fons queda demostrada.
Meravellós document i il·lustratiu el de l'AMIF recordant "cosetes" com la d'en Marti Jusmet (conegut com El Buda) i que venia del PSC-Reagrupament d'en Pallac.
Per acabar quan en Porcioles va dissenyar el projecte del Front Marítim de Barcelona i l'únic tram que es va construir va ser el del passeig Marítim, per davant de l'Hospital del Mar, tenien que allargar-lo fins el riu Besòs. Havien d'expropiar fàbriques al Poble Nou i va tenir molta o total oposició de famílies industrials catalanes, entre elles els Ferrer. A les hores el president de la Diputació era en Samaranch.
Passats els anys en Samaranch com a president del COI i en Ferrer Salat president del Comité Olimpico Español varen impulsar els jocs olimpics amb tota la transformació del Front Litoral. Curiós també.
Joaquím
En Samaranch era llest, per suposat, sobretot per acumular obres d'art i fer negocis.
L'esport l´emprà des del franquisme com eina de promoció pública, va ser una manera de travessar tots els moments polítics vivint com un rajà.
Després dels pomposos funerals vindrà la ressaca que, tal vegada, porti a descobrir la cara oculta del seu gran patriotisme.
Salut
Pep
Publica un comentari a l'entrada