diumenge, 26 d’abril de 2009

GRÂNDOLA, VILA MORENA (35 anys després)Grândola, vila morena
Terra da fraternidade,
O povo é quem mais ordena
Dentro de ti, ó cidade.
Dentro de ti, ó cidade
O povo é quem mais ordena,
Terra da fraternidade
Grândola, vila morena.

Em cada esquina um amigo
Em cada rosto igualdade,
Grândola, vila morena
Terra da fraternidade.

Terra da fraternidade
Grândola, vila morena
Em cada rosto igualdade
O povo é quem mais ordena.

À sombra duma azinheira
Que já não sabia a idade
Jurei ter por companheira
Grândola a tua vontade.

Grândola a tua vontade
Jurei ter por companheira,
À sombra duma azinheira
Que já não sabia a idade.

Ahir, 25 d'abril, va fer 35 anys de l'anomenada revolució dels clavells (Revolução dos Cravos) que va significar el final de la dictadura portuguesa instal·lada a Portugal des de feia 48 anys. Cap diari ho va mencionar.25 d'abril de 1974!

La matinada d'aquell dia (0,25 hores), Ràdio Renascença emet una cançó de José Afonso dedicada a la "Societat Musical Fraternitat Treballadora Grandolense": Grândola, Vila Morena.

Es tracta del senyal acordat per confirmar que la revolució tira endavant i perquè el Movimento das Forças Armadas (MFA) ocupi els punts estratègics del país. El cap de poques hores cau el règim i el dictador Caetano surt cap a l'exili.

Però, abans de rendir-se, Caetano s'ha refugiat en el quartell del Carmo (Lisboa). Els militars sublevats i milers de ciutadans, que no ha fet cas de les crides radiofòniques que els demanen que no surtin al carrer, rodegen el quartel i finalment el conquesten. Caetano cedeix el poder al general Spínola.Revolucao de Abril de 1974, ruas de Lisboa.Cerco ao Quartel do Carmo

A Espanya, Franco encara es viu i es segueix amb molta atenció (i alguns amb molta emoció) el que passa al país veí. El dictador trigarà més d'un any a morir i fins el 1977 no se celebraran les primeres eleccions democràtiques.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Un document molt interessant el del quartell de Carmo.
Gràcies per no deixar passar una data com aquesta